Çoğu kaynakta Çince dünyanın en zor dili olarak belirtilsede tartışmaya açık bir konudur. Çince, alışık olduğumuz dillerin dışında, benzersiz bir sisteme sahiptir. Harfler yerine heceler dilin en küçük yapı taşını oluşturur. Her bir hece, yani karakter, bazen tek başına anlamlı bir kelimeye denk gelirken, bazen de birkaç karakterin birleşimiyle yeni kelimeler oluşur. Ancak her farklı kelime için farklı bir karakter öğrenmenize gerek yoktur. Çince'deki karakterler, küçük farklılıklar veya farklı kombinasyonlarla yeni kelimeler meydana getirirler.
Örneğin, Türkçe'de akıcı bir günlük konuşma için yaklaşık 1500 kelimeye ihtiyaç duyulur. Çince'de ise bu seviyeye ulaşmak için yaklaşık 400 farklı karakter bilmeniz yeterlidir. Bu nedenle, korkulacak bir karakter sayısı karşınıza çıkmaz.
Bir diğer önemli konu ise tonlamalardır. Çince'de kelimelerin anlamı, tonlarla belirlenir ve dört farklı ton ile bir tonsuz hal bulunur. Başlangıçta her kelimenin bir tonu olması karmaşık görünse de, kelimeleri doğru tonlarla öğrenip beyninize bu şekilde kaydettikçe tonları doğru telaffuz etmek kolaylaşır. Kelimeleri ve kullanıldıkları diyalogları ne kadar çok dinlerseniz, hata yapma oranınız da o kadar düşer.
Son olarak, karakter yazımı Asya dillerinin en zorlu parçası olabilir. Çince karakter yazımında her karakter, belirli bir vuruş sırasına göre yazılır. Vuruş sırasını öğrendikten sonra, her gün çalışarak ve her karakteri ortalama on beş defa yazarak yazım pratiği yapmak mümkündür. Günlük yarım saatinizi ayırarak, düzenli çalışma ile karakter yazımını kolayca öğrenebilirsiniz. Çince öğrenirken en önemli nokta istikrar ve düzenli çalışmadır.